یک آیه قرآن بخوانیم
مردان صادق
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
«مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا»
از مؤمنان مردانی هستند که به پیمانی که با خدا بسته بودند وفا کردند، بعضی بر سر پیمان خویش جان باختند و بعضی چشم به راهند و هیچ پیمان خوددگرگون نکرده اند
**************
شان نزول آیه
بعضى گفته اند: این آیه در مورد حضرت علی در جنگ احزاب هنگام مواجهه و شکست قهرمان عرب است. بعضی دیگر گفته اند: جمله “مَنْ قَضى نَحْبَهُ” اشاره به شهیدان بدر و احد است، و جمله “و مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ” اشاره به مسلمانان راستین دیگرى است که در انتظار پیروزى یا شهادت بودند. از ابن عباس نقل شده که گفت: جمله” فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ” اشاره به حمزه بن عبد المطلب و بقیه شهیدان احد و انس بن نضر و یاران او است. در میان این تفسیرها هیچ منافاتى نیست، چرا آیه مفهوم وسیعى دارد که همه شهداى اسلام را که قبل از ماجراى جنگ” احزاب” شربت شهادت نوشیده بودند شامل مى شود، و منتظران نیز تمام کسانى بودند که در انتظار پیروزى و شهادت به سر مى بردند، و افرادى همچون حمزه سید الشهدا(علیه السلام) و حضرت على(علیه السلام) در رأس این دو گروه قرار داشتند. لذا در تفسیر” صافى” چنین آمده است: یاران امام حسین(علیه السلام) در کربلا هر کدام که مى خواستند به میدان بروند، با امام(علیه السلام) وداع مى کردند و مى گفتند: سلام بر تو اى پسر رسول خدا! (سلام وداع و خداحافظی) امام(علیه السلام) نیز به آنها پاسخ مى گفت و سپس این آیه را تلاوت مى فرمود: فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ. از کتب مقاتل استفاده مىشود که امام حسین(علیه السلام) این آیه را بر کنار جنازه شهیدان دیگرى همچون” مسلم بن عوسجه” و به هنگامى که خبر شهادت عبد اللَّه بن یقطر به او رسید نیز تلاوت فرمود.
سهشنبه 13 آبان 1393 ساعت 10:15