.: دل نوشته ها :.

.: دل نوشته ها :.

ترکیب و مخلوط تمام آنچه در توان برای ارائه داشته ام
.: دل نوشته ها :.

.: دل نوشته ها :.

ترکیب و مخلوط تمام آنچه در توان برای ارائه داشته ام

زیارت در کلام آیت الله بهجت

مجموعه نکاتی درباره زیارت از کلمات آیت الله محمدتقی بهجت (ره) 

     

آیت الله بهجت

 عکس:  بر آستانه حرم حضرت معصومه سلام الله علیها

     

زیارت هر کدام از مشاهد مشرّفه، زیارت همه است

خیال مى کنم انسان اگر هر یک از مشاهد مشرفه را طواف کند، همه ى مشاهد را در همه جا زیارت کرده است و براى او مفید است.

آن ها «أَحْیَآءٌ عِندَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ» [زنده اند و نزد خدا بهره مند] (1) هستند و با دیگران قابل قیاس نیستند. هرجا هستیم مى توانیم به هر کدام از آنها متوسّل شویم.

در زیارت حضرت سیّدالشهدا علیه السّلام بر همه ى ائمه بلکه انبیاء علیهم السّلام، سلام شده است: آدم و نوح و ابراهیم و موسى و عیسى و محمّد ـ صلوات اللّه علیهم اجمعین.

اگر کسى بخواهد تشنگى و عطش دیدار آن ها را در وجود خود تخفیف دهد، زیارت مشاهد مشرفه به منزله ى ملاقات آنها و دیدار حضرت غایب ـ عجّل اللّه تعالى فرجه الشّریف ـ است.

آن ها در هر جا حاضر و ناظرند. هر گاه انسان به یکى از آنها متوجه شود، مانند آن است که به همه متوجه شده و همه را زیارت و دیدار کرده است. گذشته از این که فرموده اند: «شما خود را اصلاح کنید، ما خودمان به سراغ شما مى آییم و لازم نیست شما به دنبال ما باشید».

راه دیگر، توسّل به قرآن است، این ها شریک قرآن هستند، بلکه با قرآن عینیّت دارند؛ اگر چه اکثر مسلمانان به قرآن اعتقاد دارند ولى به امامت اهل بیت قایل نیستند. البته جاى شگفتى نیست که اکثریت مسلمانان بر خطا هستند، زیرا مى دانیم که اکثر متدیّنین عالم نیز مسیحى هستند که قایلاند قرآن باطل است! بنابراین، اکثریت میزان برترى نیست. توسل به قرآن هم آرامبخش دلها است:«أَلنَّظَرُ إِلَى الْمُصْحَفِ عِبادَةٌ» [نگریستن به قرآن عبادت است.] (2)

همین سلوه و آرامش قلبى براى کسى که به شمایل امام زمان ـ عجّل اللّه تعالى فرجه الشّریف ـ نگاه کند، نیز حاصل مى شود.

     

گرد خاک پاى زوّار را مى بوسم!

مسلمانان در شأن اهل بیت ـ علیهم السّلام ـ در غایت اختلافند، چنان که در مورد قرآن نیز چنین هستند.

برخى آن قدر ضعیف هستند که در بوسیدن ضریح آنها شکّ و اعتراض دارند.

آقایى ظاهرا به مرحوم شیخ انصارى که حرم یا ضریح را بوسید، اعتراض کرد که آقا شما هم؟!

برعکس مرحوم دربندى به ایشان گفت: آقا، کار شما براى مردم حجّت است، وقتى به حرم مى روى، ضریح حرم حضرت ابوالفضل ـ علیه السّلام ـ را ببوس.

شیخ در جواب فرمود: عتبه ى درب را مى بوسم که گرد و خاک پاى زوّار است!

در یکى از زیارات حضرت سیّد الشّهدا ـ علیه السّلام ـ آمده است: «ثُمَّ قَبِّلِ الضَّریحَ مِنْ أَرْبَعِ جَوانِبِه» [سپس ضریح را از چهار سویش ببوس.] (3) 

    

آیت الله بهجت

 عکس: آیت الله بهجت در حرم کریمه اهل بیت علیهم السلام

     

بیاناتی دیگر از آیت الله بهجت در زیارت ائمه:

       

    

بسم الله الرحمن الرحیم 

    

زیارت شما قلبی باشد. در موقع ورود اذن دخول بخواهید، اگر حال داشتید به حرم بروید. هنگامی که از حضرت رضا علیه السلام اذن دخول می طلبید و می گویید: «أ أدخل یا حجة الله: ای حجت خدا، آیا وارد شوم؟»

به قلبتان مراجعه کنید و ببینید آیا تحولی در آن به وجود آمده و تغییر یافته است یا نه؟ اگر تغییر حال در شما بود، حضرت علیه السلام به شما اجازه داده است. اذن دخول حضرت سیدالشهداء علیه السلام گریه است، اگر اشک آمد امام حسین علیه السلام اذن دخول داده اند و وارد شوید. اگر حال داشتید به حرم وارد شوید. اگر هیچ تغییری در دل شما بوجود نیامد و دیدید حالتان مساعد نیست، بهتر است به کار مستحبی دیگری بپردازید. سه روز روزه بگیرید و غسل کنید و بعد به حرم بروید و دوباره از حضرت اجازه ورود بخواهید.

زیارت امام رضا علیه السلام از زیارت امام حسین علیه السلام بالا تر است، چرا که بسیاری از مسلمانان به زیارت امام حسین علیه السلام می روند. ولی فقط شیعیان اثنی عشری به زیارت حضرت امام رضا علیه السلام می آیند.

بسیاری از حضرت رضا علیه السلام سؤال کردند و خواستند و جواب شنیدند، در نجف، در کربلا، در مشهد مقدس، کسی مادرش را به کول می گرفت و به حرم می برد. چیزهای عجیبی را می دید.

ملتفت باشید! معتقد باشید! شفا دادن الی ما شاءالله! به تحقق پیوسته. یکی از معاودین عراقی غده ای داشت و می بایستی مورد عمل جراحی قرار می گرفت. خطرناک بود، از آقا امام رضا خواست او را شفا بدهد، شب حضرت معصومه علیها السلام را در خواب دید که به وی فرمود: «غده خوب می شود. احتیاج به عمل ندارد»! ارتباط خواهر و برادر را ببینید که از برادر خواسته خواهر جوابش را داده است.

     

مراجع تقلید در بیت آیت الله بهجت حضور یافتند

همه زیارتنامه ها مورد تأیید هستند. زیارت جامعه کبیره را بخوانید. زیارت امین الله مهم است. قلب شما بخواند. با زبان قلب خود بخوانید. لازم نیست حوائج خود را در محضر امام علیه السلام بشمرید. حضرت علیه السلام می دانند! مبالغه در دعاها نکنید! زیارت قلبی باشد. امام رضا علیه السلام به کسی فرمودند: «از بعضی گریه ها ناراحت هستم»!

یکی از بزرگان میگوید، من به دو چیز امیدوارم اولاً قرآن را با کسالت نخوانده ام. بر خلاف بعضی که قرآن را آنچنان می خوانند که گویی شاهنامه می خوانند. قرآن کریم موجودی است شبیه عترت. ثانیاً در مجلس عزاداری حضرت سید الشهداء گریه کرده ام.

     

     

حضرت آیت الله العظمی بروجردی رحمه الله مبتلا به درد چشم شدند، فرمودند: «در روز عاشورا مقداری از گِلِ پیشانی عزاداری امام حسین علیه السلام را بر چشمان خود مالیدم، دیگر در عمرم مبتلا به درد چشم نشدم واز عینک هم استفاده نکردم!»

     

پس از حادثه بمب گذاری در حرم مطهر حضرت رضا علیه السلام حضرت به خواب کسی آمدند، سؤال شد: «در آن زمان شما کجا بودید؟» فرمودند: «کربلا بودم»

این جمله دو معنی دارد:

معنی اول اینکه حضرت رضا علیه السلام آن روز به کربلا رفته بودند. معنی دوم یعنی این حادثه در کربلا هم تکرار شده است. دشمنان به صحن امام حسین علیه السلام ریختند و ضریح را خراب کردند و در آن جا آتش روشن کردند!

     

کسی وارد حرم حضرت رضا علیه السلام شد، متوجه شد سیدی نورانی در جلوی او مشغول خواندن زیارتنامه می باشد، نزدیک او شد و متوجه شد که ایشان اسامی معصومین سلام الله علیهم را یک یک با سلام ذکر می فرمایند. هنگامی که به نام مبارک امام زمان ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ رسیدند سکوت کردند! آن کس متوجه شد که آن سید بزرگوار خود مولایمان امام زمان- سلام الله علیه و ارواحنا له الفداء- می باشد.

     

آیت الله بهجت    

در همین حرم حضرت رضا علیه السلام چه کراماتی مشاهده شده است؟ کسی در رؤیا دید که به حرم حضرت رضا علیه السلام مشرف شده و متوجه شد که گنبد حرم شکافته شد و حضرت عیسی و حضرت مریم علیهما السلام از آنجا وارد حرم شدند. تختی گذاشتند و آن دو بر آن نشستند و حضرت رضا علیه السلام را زیارت کردند.

روز بعد آن کس در بیداری به حرم مشرف گردید. ناگهان متوجه شد حرم کاملاً خلوت می باشد! حضرت عیسی و حضرت مریم علیهما السلام از گنبد وارد حرم شدند و بر تختی نشستند و حضرت رضا علیه السلام را زیارت کردند. زیارت نامه می خواندند. همین زیارت نامه معمولی را می خواندند! پس از خواندن زیارتنامه از همان بالای گنبد برگشتند. دوباره وضع عادی شد و قیل و قال شروع گردید حال آیا حضرت رضا علیه السلام وفات کرده است؟

حرف آخر اینکه: عمل کنیم به هر چه می دانیم. احتیاط کنیم در آنچه خوب نمی دانیم. با عصای احتیاط حرکت کنیم.

     

     

اینجا قبر حضرت هود و صالح علیهما السّلام است

محل دفن و مزار حضرت هود و صالح پیغمبر ـ علیهما السّلام ـ معلوم و مشخص نبود، تا این که سیّد بحرالعلوم رحمه اللّه در وادى السّلام نجف اشرف فرمود: این جا را حفر کنید، حفر کردند. لوحى ظاهر شد که بر روى آن نوشته شده بود: «هذا قَبْرُ هُودٍ وَ صالحٍ» (این قبر حضرت هود و صالح است) و اکنون مرقد آنها در وسط وادى السلام قرار دارد و زیارتگاه است.

در زیارتنامه ى حضرت امیرالمؤمنین ـ علیه السّلام ـ نیز آمده است: «ألَسَّلامُ عَلَیْکَ وَ عَلى جارَیْکَ هُودٍ وَ صالحٍسلام بر تو و بر دو همسایه ات حضرت هود و حضرت صالح [و آمده است:] «السّلامُ عَلَیْکَ وَ عَلى ضَجیعَیْکَ آدمَ وَ نُوحٍ»؛ (سلام بر تو و بر حضرت آدم و نوح ـ علیهماالسّلام ـ که در کنار تو آرمیده اند) (4)

و... بنده از مشایخ قبل از ایشان این مطلب را ندیده ام.

     


 

پی نوشت ها 

(1) سوره ى آل عمران، آیه 169

(2) مستدرک الوسائل، ج 4، ص 268؛ بحارالانوار، ج 1، ص 204؛ کشف الغمّة، ج 2، ص 268.

(3) ر.ک: بحار الانوار، ج 98، ص 336؛ اقبال الاعمال، ص 712.

(4) المزار، ص 255؛ اقبال (سه جلدى)، ج 3، ص 135؛ بحارالانوار، ج 53، ص 271؛ ج 197، ص 286


منبع: پایگاه اطلاع رسانی آیت الله بهجت

تنظیم و فرآوری: رهنما، گروه حوزه علمیه تبیان 

      

      

باتشکر 

.......خدا نگهدار.......

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد