آسان گیری باید در کدام مرحله از ازدواج صورت گیرد؟ در انتخاب یا در برگزاری جشن
آنچه باید به خوبی روشنگری شود این است که آسان گیری باید در کدام مرحله از ازدواج صورت گیرد در انتخاب همسر که مهمترین انتخاب در زندگی یک انسان به شمار میرود یا در برگزاری جشن ازدواج؟
روابط ساده و بی ریا میان همسایهها و اقوام و شناختی که به واسطه صله رحمهای بی تکلف اما مداوم میان آنان رواج داشت، همه و همه باعث میشد تا افراد بتوانند دختران و پسران متناسب با یکدیگر را شناسایی کرده و خانوادهها را به یکدیگر معرفی کنند. از سویی دیگر، از زمانهای دور طلاق امری مقبوح بوده و خانوادههای ایرانی همیشه تلاش میکردند تا این بنیان را با تمام مشکلاتی که داشتند، حفظ کنند. زندگیهای نوپا در گذشته بسیار ساده آغاز میشد و با مرور زمان مردان تلاش میکردند تا با کسب روزی حلال، آرامش و آسایش را برای خانواده خود به خانه بیاورند. زنان نیز با قناعت سعی میکردند تا مردانشان را در راه کسب روزی حلال یاری کنند.
اما با تغییراتی که در سبک زندگی ایرانیان صورت گرفت، بسیاری از ارزشها به ضد ارزش تبدیل شد و به عنوان مثال؛ قناعت تقبیح و مصرف زدگی و تجمل گرایی تقدیس گردید و البته تمام این تغییر و تحولات با چشم و هم چشمی در میان افراد تشدید شد. امر مقدس ازدواج از مهمترین بناهایی بود که قربانی این تغییر نگرش گردید چرا که رفت و آمد های بی ریا، جای خود را به سفرههای پرزرق و برق و رنگین داد و این چشم و هم چشمیهای خانمان سوز باعث شد تا اقوام و دوستان کمتر دور هم جمع شده و از حال هم باخبر باشند و از طرف دیگر قناعت که روزگاری در میان زنان ایرانی امری مقدس و مهم به شمار میرفت به شدت تقبیح گردید و بدبن ترتیب مردان نیز باید زمان بیشتری را در خارج از خانه برای تأمین مخارج زندگی میگذراندند. همه این تغییر و تحولات در کنار سایر مسائل دست به دست هم داد تا به مرور زمان سن ازدواج در کشور بالا رفته و به دنبال آن فرزند آوری هم تحت الشعاع قرار گیرد و تأسف برانگیز تر از همه اینکه طلاق که روزگاری در میان افراد جامعه امری بسیار منفور تلقی میشد، دیگر ضد ارزش تلقی نشده و در سالهای نخست زندگی بسیاری از خانوادهها را به راحتی از هم جدا میکرد.
آسان گیری باید در کدام مرحله از ازدواج صورت گیرد در انتخاب همسر یا در برگزاری جشن ازدواج؟ اما نهادهای فرهنگی در این سالها سعی نمودند تا با تبلیغات گسترده در راستای ازدواج آسان، سدی را در برابر بالا رفتن سن ازدواج ایجاد کنند. سؤال مهم اینجاست که منظور از ازدواج آسان چه بود؟ آنچه که بیش از بیش امروز جامعه جوان ما را تهدید میکند بالا رفتن نرخ طلاق در سالهای ابتدای زندگی زوجهای جوان است. آسان گیری باید در کدام مرحله از ازدواج صورت گیرد در انتخاب همسر که مهمترین انتخاب در زندگی یک انسان به شمار میرود یا در برگزاری جشن ازدواج؟ متأسفانه این تعریف مورد غفلت کارشناسان فرهنگی و علمی کشور قرار گرفته و بخش عظیمی از طلاقهایی که در میان جوانان صورت میگیرد فقط و فقط به خاطر عدم شناخت افراد از یکدیگر است. بسیاری از خانوادهها از این مرحله مهم و انتخاب سرنوشت ساز فرزندان خود به راحتی عبور میکنند اما در مسیر برگزاری جشن ازدواج و تعیین مهریه و تهیه جهیزیه به شدت سختگیرانه عمل میکنند! آنچه که در میان به فراموشی سپرده شده آن است که در این انتخاب مهم و سرنوشت ساز، شناخت دختر و پسر جوان از یکدیگر که باید بر اساس تفکر، درایت و عقلانیت در کنار مشورت و هوشیاری پدر و مادر آنان انجام شود، متأسفانه بر اساس تجربه اندک دختر و پسر جوان صورت میگیرد. یعنی این بُعد از قضیه ازدواج، در برخی از خانوادهها صدرصد به جوان سپرده میشود و مشورت با خانوادهها و کسب تجربه از آنان در این انتخاب به آسانی حذف میشود. اما با جدی شدن امر ازدواج حالا مهریه و جهیزیه مهمترین دغدغه خانوادههای آنان به شمار میرود که گاه ممکن است به حربه ای هم تبدیل شود به طوری که اگر خواستههای والدین درباره چگونگی برگزاری مراسم عروسی برآورده نشود، ممکن است این ازدواج به خطر بیفتد.
مهریههای گران و جهیزیههای سنگین ازدواج را مشکل میکند بنابراین منظور از ازدواج آسان، قطعاً توجه مردم به حذف هزینههای گزافی است که در بسیاری از جشنهای عروسی هزینه میشود چنانچه رهبر معظم انقلاب درباره ازدواج آسان اینگونه توصیه میکنند«من به همهی مردم در سراسر کشور توصیه میکنم که ازدواجها را آسان کنند. بعضیها ازدواج را مشکل میکنند. مهریههای گران و جهیزیههای سنگین ازدواج را مشکل میکند... خانوادهی پسرها توقع جهیزیههای سنگین بکنند. خانوادهی دخترها برای چشم همچشمی دیگران جهیزیهها را و تشریفات را و مجالس عقد و عروسی را رنگینتر بکنند. چرا؟ اثر این را میدانید چیست؟ اثر این کارها این است که دخترها و پسرها بدون ازدواج در خانهها میمانند، کسی جرئت نمیکند به ازدواج نزدیک شود». (خطبه عقد ۱۳۷۳/۹/۲)
عزت و شرف و سربلندی دختر و پسر به انسانیّت و تقوا و پاکدامنی و بلندنظریِ آنهاست رهبر معظم انقلاب بارها بر این مهم تاکید نمودهاند که «بعضی خیال میکنند که تشریفات و تویِ هتلِ چنین و چنان رفتن، سالنهای گران گرفتن، خرجهای زیادی کردن، عزت و شرف و سربلندیِ دختر و پسر را زیاد میکند. نخیر عزت و شرف و سربلندی دختر و پسر به انسانیّت و تقوا و پاکدامنی و بلندنظریِ آنهاست، نه به این چیزها.... بدانید! ساده برگزار کردن ازدواج، چه در مهریّه، چه در جهیزیه و چه در مجلسِ عروسی، ننگ نیست که بعضی خیال میکنند اگر ما عروسی را برای دخترمان ساده برگزار کنیم دختر ما سرشکسته خواهد شد. نه! سرشکسته نخواهد شد. این اشتباه شماست."
طلاق ها از مرز هشدا گذشته است بنابراین با توجه به تهدید جدی طلاق که طبق آخرین آمار این نرخ در تهران به ۶۰ درصد رسیده است و از هر چهار ازدواج یکی به طلاق میانجامد. انتظار میرود تا کارشناسان اهل فن، متعهد و دلسوز ایران اسلامی در راستای بصیرت افزایی جوانان و پدران و مادران با عزم ملی و مدیریت جهادی خانوادههای ایرانی را از این تهدید نجات داده و با بیان مصادیق ازدواج آسان و ارائه راهکارهای کاربردی در راستای شناخت صحیح پسران و دختران جوان از یکدیگر رنگ و بوی اسلامی به زندگی نوپای جوانان این مرز و بوم ببخشند. تا در آینده ای نزدیک شاهد ازدواجهای آسان و مستحکم باشیم.